Muziekschool Meer-Music

Waarom muziekles positieve effecten heeft op de ontwikkeling van kinderen

Muziek is een prachtige vorm van expressie en een muziekinstrument leren bespelen kan een waardevolle ervaring zijn voor de ontwikkeling van een kind. Muziek heeft talloze voordelen, van het stimuleren van cognitieve vaardigheden tot het bevorderen van emotionele en sociale groei. In dit artikel zullen we nader ingaan op waarom het leren bespelen van een muziekinstrument goed is voor de ontwikkeling van een kind.

Ten eerste draagt het leren bespelen van een muziekinstrument bij aan de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het beoefenen van een muziekinstrument het brein van een kind op verschillende manieren stimuleert. Het leren lezen van muzieknoten, het spelen van melodieën en ritmes, en het coördineren van de vingers om het instrument te bespelen, vereisen allemaal complexe denkprocessen die de cognitieve vaardigheden van een kind kunnen verbeteren. Bovendien bevordert het beoefenen van een muziekinstrument de ontwikkeling van het geheugen, concentratievermogen en probleemoplossende vaardigheden. Deze cognitieve voordelen kunnen zich ook vertalen naar andere vakken op school, zoals wiskunde en wetenschap, waarbij soortgelijke denkprocessen betrokken zijn.

Ten tweede heeft het leren bespelen van een muziekinstrument invloed op de motorische ontwikkeling van een kind. Het bespelen van een muziekinstrument vereist fijne motorische vaardigheden, zoals het bewegen van de vingers en handen op een precieze manier om de juiste noten te spelen. Dit helpt bij de ontwikkeling van de hand-oogcoördinatie, motorische controle en motorische vaardigheden van een kind. Bovendien kan het bespelen van een muziekinstrument ook de grove motoriek bevorderen, bijvoorbeeld als het kind een groot instrument bespeelt dat fysieke kracht en beweging vereist, zoals een drumstel of een contrabas. Dit helpt het kind om zijn motorische vaardigheden te verbeteren en een betere controle te krijgen over zijn lichaamsbewegingen.

Ten derde heeft muziek een sterke invloed op de emotionele en sociale ontwikkeling van een kind. Het bespelen van een muziekinstrument kan helpen bij het ontwikkelen van emotionele intelligentie, zelfexpressie en creativiteit. Muziek stelt kinderen in staat om emoties te uiten en zichzelf op een kunstzinnige manier uit te drukken. Dit kan hen helpen om beter in contact te komen met hun eigen emoties en gevoelens, en om te leren omgaan met verschillende emotionele situaties. Bovendien kan het spelen van een muziekinstrument kinderen helpen om hun zelfvertrouwen en zelfwaardering te vergroten, omdat ze hun eigen prestaties en vooruitgang zien.

Op sociaal gebied kan het beoefenen van een muziekinstrument ook de sociale vaardigheden van een kind verbeteren. Het spelen van een instrument kan leiden tot nieuwe vriendschappen en sociale contacten, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een orkest, band of muziekgroep. Dit kan het kind helpen om te leren samenwerken en communiceren met anderen. Bovendien kan het beoefenen van een muziekinstrument ook helpen bij de ontwikkeling van discipline en doorzettingsvermogen, omdat het vereist dat het kind regelmatig oefent en streeft naar het verbeteren van zijn vaardigheden. Dit zijn belangrijke eigenschappen die het kind later in het leven kan helpen, bijvoorbeeld bij het bereiken van academische of professionele doelen.

Al met al kan het leren bespelen van een muziekinstrument een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van een kind op verschillende gebieden. Het bevordert de cognitieve vaardigheden, motorische vaardigheden en emotionele en sociale ontwikkeling van het kind. Daarom kan het beoefenen van muziek als onderdeel van de opvoeding van een kind worden aangemoedigd. Of het nu gaat om het spelen van een klassiek instrument zoals een piano of viool, of om het bespelen van een modern instrument zoals een gitaar of drumstel, het beoefenen van muziek kan een waardevolle ervaring zijn voor het kind en hem of haar helpen zich te ontwikkelen tot een evenwichtig en getalenteerd individu.

Gitaar Akoestisch/Electrisch
Keyboard
Bas Gitaar
Drums
Zang
Piano
Ukelele
Band Workshop

NIEUW

Viool

Nieuws:

Leerlingen Concert in Music Club

Leerlingen Concert in Music Club

Leerlingen Concert in Music Club Music Club in Hoofddorp is een locatie waar je kunt karaoke zingen, optredens kunt verzorgen of een feest kunt organiseren.   Op zaterdag 17 februari betraden diverse (bas)gitaarleerlingen en twee bands het podium met om hun...

Muziek & Dans

Muziek & Dans

In ons leven is muziek heel belangrijk. Daar zijn vele studies over gedaan. Muziek en Dans brengt ons in een goede stemming en brengt mensen samen. Voor muzieklessen kun je bij ons op school terecht en voor dans kun je bij onze overburen "Meer-Dance" terecht. Zij...

Keyboardlessen

Keyboardlessen

[av_video src='https://youtu.be/nXvVI8VuRxc' mobile_image='' attachment='' attachment_size='' format='16-9' width='16' height='9' conditional_play='' av_uid='av-kf6qdl6t']